mandag 16. mars 2009

Lek og læring

Hvorfor jeg syns at lek bør være en del av læring:
Jeg syns at lek er veldig viktig innenfor skole, bla for det er med på å bryte opp den tradisjonelle undervisningen du opplever hverdag. Lek kan til og med være den faktoren som nettopp gjør at du ikke blir lei den tradisjonelle undervisningen. Alle har vel opplevd at en lærer sier ” hvis dere blir ferdige med de oppgavene skal du få lov til å leke med …”, på meg virket hvert fall dette med lek veldig motiverendes. Fordi du viste at hvis du var flink og jobbet med det som var planen for timen så ville du få lov å gjøre noe du syns var veldig gøy. Leken fungerte da som en gulrot som du jobbet for å få tak i. Så leik er både motiverendes og morsomt på samme stund.


En annen side med lek som jeg syns er veldig viktig å få frem er at man ikke skal leke bare for å leke, men at leken har en form for læringsutbyttet i seg. Fordi da kan du bruke lek som en undervisningsmetode som garantert elevene vil sette stor pris på. Og ikke bare som en bonus for de som er ferdig med det som var planlagt for timen. I forhold til dette blir da mitt syn at lek i skolen er en bra ting så lenge leken har noe for seg og ikke bare er lek for leken sin skyld.


Lek i L-97 og LK06
Lek var veldig inn i skolen i L- 97, den største grunnen for dette var nok at man allerede i 6 års alderen skulle begynne på skolen. Det var et veldig fokus på lek som utfolding, som metode og mye lek i fagene. Mens i LK06 er lek nedtonet som metode, men lek skal selvsagt brukes fordi. At lek er nedtonet og at er blitt et mer såkalt tradisjonell undervisning tror jeg egentlig er en bra ting.

Grunnen til at jeg syns dette er av egne erfaringer. En gang jeg var i en 1. klasse som hjelpelærer ble jeg sjokkert over hvor mye lek det var uten noe som helst for læring. Elevene var inni i en time og lærte å skrive bokstaven ”B” og deretter var det lek i sandkassen, fotballbanen osv. Dette var når L97 var den gjeldene lærerplanen. Husker faktisk ennå tankene mine etter den dagen, ” hvorfor skal de begynne på skolen som 6-åringen hvis de bare skal leke”. De tar opp plass, og i tillegg så finnes det barnehager der de kunne gjøre akkurat det de gjorde på skolen nå. Heldigvis er dette endret med LK06, nå har de sikkelige fag, som engelsk, matte og norsk osv, med engang de begynner på skolen. Må ikke få det inntrykket at jeg er imot lek, men er du begynt på skolen så skal du lære noe du skal ikke bare leke i sandkassa. Og med LK06 føler jeg det er bra at man begynner så tidlig på skolen som man nå gjør. Men jeg for all del det må aldri bli slutt på lek i skolen, verken fagbasert lek eller bare lek for lekens skyld. Fordi man går så lenge på skolen i våre dager at hvis man slutter å leke uansett i hvilken alder man er i vil man gå lei av både skole, arbeid osv.

Jeg sier da som Ole Brumm ” JA, takk begge deler”!