fredag 1. mai 2009

Sosialisering

Hva er egentlig sosialisering? Sosialiseringen er den prosessen der vi som mennesker lærer oss hvordan vi skal oppføre oss i ulike situasjoner. Vi lærer oss normer og verdier. Det vil også si at vår sosialisering aldri stopper opp, fordi etter hvert som vi blir eldre så vil normer og verdier forandre seg. De normene og verdiene vi lever etter i dag er nok ikke de samme vi kommer til å leve etter om 50 år, selv om noen av de samme vil nok være der.


Et spørsmål som er veldig viktig er, hvem er det som sosialiserer barna?
Her er det mange svar, du har foreldrene som er de første som påvirker barna og hvordan barna kommer til å bli. Etter foreldrene så kommer skolen inn og dermed kommer også venner/medelever inn. I tillegg har man massemedia som spiller en veldig viktig rolle i dagens sosialisering av barna. Hvem er den viktigste faktoren i barnas sosialisering, etter min meining er det skolen, lærerne og med elevene. For etter barna er 6 år, blir veldig mye tid brukt på skolen og dermed spiller læreren en veldig viktig rolle når det er snakk om å forme eleven. Grunnen til at jeg mener det er skolen som spiller den viktigste rollen, er at mange barn blir sluppet av på skolen klokken 7 om morgenen og er ikke hjemme før 5 om dagen. Dette fører til at tiden med foreldrene blir knapp, siden man ofte har fritidsaktiviteter også etter skolen, i tilegg til lekser.


Hva med massemedia?
Massemedia har fått en svært viktig rolle i barnas sosialisering. Alle barn ser på tv, bruker internett og spiller tv-spill. Gjennom tv får barna rollemodeller de ser om til og vil være som. Dette fører til at de blir påvirket og prøver å bli lik den rollemodellen de får, f. eks Hannah Montana, som mange unge jenter har som forbildet akkurat i dag. Internett er også en veldig essensiell faktor, du har allslags nettsamfunn der barn snakker med hverandre. Her har du facebook og nettby osv. Dette fører igjen til at sosialiseringen blir annerledes enn den var før slike nettsamfunn kom. Nå trenger man ikke møtes får å snakke, man kan sitte på dataen å snakke isteden. Etter min mening fører dette til at flere og flere bli mindre sosiale enn før, og deres bestevenn blir dataen. Tv-spill har også en viktig rolle, mange barn sitter ofte mange timer til dagen og spiller, ofte sammen med andre barn. Men dette betyr ikke at der er sosialt for det, jeg har opplevd at barn som spiller sammen kan gjør det uten å utveksle et eneste ord på flere timer. I tillegg har vi problemet at barn spiller voksenspill, som innbærer groteske scener med mye vold, blod og drap. Dette er med på å påvirke deres sosialisering og hvordan de ser på slike ting som f. eks vold. USA er kanskje det beste eksemplet på det, der det stadig skjer drap med unge mennesker innblandet. Og det er faktisk noen av disse tragediene som du kan se igjen og gjenkjenne i tv-spill. Derfor tror jeg det er viktig at barn holder seg til de spillene de skal slik at de ikke tror at verden er slik mange av voksenspillene fremstiller den som. Dette fordi barn er mye lettere påvirkelige og fordi de ikke har et komplet syn på hvordan de er i verden.


Dette er altså mitt syn på hvem og hva som er med på sosialiseringsprosessen til barna i våre dager. Konklusjonen min over hvem som er viktigst for barnas sosialisering blir da at foreldrene er viktigst i starten av livet så tar skolen og skolemiljøet mer og mer over. Samtidig som massemedia med tv, tv-spill og internett i spissen er også blitt veldig viktige faktorer i barnas sosialiseringsprosess.


Ha en god sommer alle sammen :)

Ingen kommentarer: